MG umacnia swoją pozycję w sprzedaży na rynku polskim - podsumowanie I półrocza

10.07.2024

MG znalazło się na 16 miejscu wśród dwudziestu najlepiej sprzedających się marek samochodowych w Polsce w czerwcu 2024 roku. Model HS tej marki uplasował się w tym samym zestawieniu na miejscu 12. Marka MG, pochodząca z Wielkiej Brytanii a obecnie należąca do SAIC Motor odnotowuje tym samym znaczący awans na polskim rynku samochodowym, mogąc się pochwalić 1169 zarejestrowanymi samochodami w czerwcu.

• MG znalazło się na 16. miejscu wśród najlepiej sprzedających się marek samochodowych w Polsce w czerwcu 2024 roku.

• MG HS zajmuje 12. miejsce w rankingu najczęściej rejestrowanych pojazdów w czerwcu, z imponującą liczbą 824 zarejestrowanych egzemplarzy.

• Elektryczny model MG4 zyskuje coraz większą popularność, plasując się w TOP10 najczęściej rejestrowanych pojazdów elektrycznych w Polsce od początku 2024 roku.

• Ponad 3 tysiące rejestracji w I połowie 2024 (3055 sztuk).

Według najnowszych danych rejestracji opartych o CEPIK, MG prześcignęło sprzedażą szereg marek obecnych w Polsce od wielu lat. Model MG HS wyróżnił się przy tym jeszcze wyższym wskaźnikiem, zajmując 12. miejsce z 824 zarejestrowanymi pojazdami, wyprzedzając m.in. Opla, Tesle i Cupre. Natomiast wśród modeli aut elektrycznych model MG4 wypada na tle konkurencji jeszcze lepiej, zajmując 8. miejsce w zestawieniu TOP10 zarejestrowanych modeli pojazdów elektrycznych od początku roku.

Bardzo nas cieszy, że to kolejny miesiąc, kiedy odnotowujemy znaczący wzrost sprzedaży. Tylko w czerwcu 2024 roku zarejestrowano ponad 1100 sztuk, co jest znaczącym sukcesem dla marki, biorąc pod uwagę jej krótką obecność w Polsce. Wierzymy, że znalezienie się MG w TOP 20 na rynku samochodowym jest dowodem na to, że nasze produkty zyskują uznanie wśród polskich konsumentów od czasu wprowadzenia pierwszych modeli w grudniu 2023 oraz MG na stałe zadomowi się wśród ulubionych marek na lokalnym rynku.” – skomentował Marcin Buczek, Sales Manager MG Motor

MG HS: Nowa gwiazda polskiego rynku

Jednym z kluczowych pojazdów odpowiedzialnych za sukcesu MG w Polsce jest model MG HS. Ten nowoczesny i wszechstronny SUV zdobył serca polskich kierowców, co potwierdzają wyniki sprzedaży. Samochód oferuje przestronne wnętrze, zaawansowane technologie i wysokie standardy bezpieczeństwa. Wyposażony jest także w najnowsze systemy wspomagające kierowcę oraz innowacyjne rozwiązania multimedialne.

Warto też podkreślić, że MG HS jest dostępny w atrakcyjnej cenie, co czyni go wyjątkową propozycją na tle konkurencji. Jego dynamiczna sylwetka, komfortowe wnętrze oraz zaawansowana technologia oraz bogate wyposażenie sprawiają, że jest on samochodem wszechstronnym, który spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów.

Popularność MG4 wśród pojazdów elektrycznych

Model MG4 również odnotowuje sukcesy na polskim rynku, zajmując 8. miejsce wśród najczęściej rejestrowanych pojazdów elektrycznych od początku 2024 roku, wyprzedzając m.in. Nissana Leafa, VW ID3 oraz BMW i4. MG4 to ekologiczny i innowacyjny wybór dla osób poszukujących nowoczesnego elektrycznego samochodu kompaktowego o wysokich osiągach i zasięgu. W połączeniu z nowoczesnym designem i zaawansowanymi technologiami przyciąga on rosnącą liczbę zwolenników elektromobilności w Polsce. MG4 to również 1000-ny model marki zarejestrowany w Polsce w kwietniu bieżącego roku.

Dynamiczny rozwój i przyszłość MG w Polsce

MG nie spoczywa na laurach i nie zwalnia tempa, kontynuując dynamiczną ekspansję polskiego rynku. Marka nieustannie pracuje nad poszerzaniem swojej oferty i wprowadzaniem nowych modeli, aby sprostać rosnącym oczekiwaniom polskich klientów. Przykładem są aż 3 nowe premiery zaplanowane do końca 2024 roku na Polskim rynku. W czerwcu zaprezentowano również najnowszą technologię Hybrid+ wraz z całkowicie nowym modelem hybrydowym segmentu B - MG3, który pojawi się w polskich salonach już na początku sierpnia.

Znana jest też kolejna premiera marki – całkowicie nowy model MG HS, który trafi do sprzedaży jeszcze w 2024 roku. Zaawansowane technologie, wysokie standardy bezpieczeństwa i przystępna cena sprawiają, że nowy MG HS ma potencjał stać się jednym z liderów segmentu SUV w Polsce.

Wszystkie modele MG dostępne w Polsce są objęte pakietem gwarancyjnym 3x7 (Triple-7 Care Warranty), w tym 7-letnią standardową gwarancją producenta (lub do 150 000 kilometrów), 7-letnim programem Assistance,  oraz 7 lat bezpłatnych przeglądów (tzn. coroczna bezpłatna kontrola 7 głównych układów pojazdu). Dodatkowo 7-letnią ochrona przed perforacją karoserii z powodu korozji. Dodatkowo, w przypadku samochodów elektrycznych, zakres gwarancji obejmie elektryczny układ napędowy HV na 7 lat / 150 000 km oraz zestaw zasilający (akumulator HV) na 7 lat / 150 000 km.

Firma-matka spółki MG Motor jest SAIC Motor (Shanghai Automobile Industry Corporation). To siódmy największy producent samochodów na świecie, będący pierwszym koncernem samochodowym w Chinach, którego roczna sprzedaż przekracza siedem milionów sztuk. MG Motor to jedna z marek zależnych od SAIC Motor, obok Roewe i Maxus, a także Baojun i Wuling (pod marką SGMW) oraz spółek typu joint venture, takich jak SAIC-Volkswagen, SAIC-GM i innych.

MG Motor zapowiada całkowicie nowy model MG ZS z technologią Hybrid+

28.08.2024