Saic Motor i Castrol ogłaszają strategiczne porozumienie prezentując nowy olej silnikowy pod wspólną marką dla klientów MG w Europie Środkowo-Wschodniej (CEE).

19.04.2024

SAIC Motor, spółka macierzysta MG, i Castrol zawarły strategiczną trzyletnią umowę, na mocy której Castrol będzie preferowanym dostawcą olejów silnikowych dla sieci MG w Europie Środkowo-Wschodniej.

Podpisana umowa łączy dwie marki legitymujące się długą tradycją w branży motoryzacyjnej, w celu zapewnienia rozwiązań dla poprawy osiągów i wydajności w zróżnicowanej gamie pojazdów MG.

Castrol EDGE 0W20 C5 jest rekomendowany przez producenta marki MG. Produkt będzie po raz pierwszy dostępny dla właścicieli samochodów w Polsce, Czechach, Grecji, Słowacji, Chorwacji, na Węgrzech oraz w Rumunii.

Produkt pod wspólną marką łączy ponad 125-letnie doświadczenia firmy Castrol w produkcji wysokiej jakości środków smarnych oraz pionierskich wysiłków firmy MG w dziedzinie mobilności. W uznaniu doskonałej jakości i zaufania, jakim cieszy się marka Castrol, MG gorąco rekomenduje ją jako partnera i producenta olejów do pojazdów z tradycyjnymi silnikami spalinowymi, jak i akumulatorowych pojazdów elektrycznych, oraz produktów pomocniczych dedykowanych tym rynkom. Ta rekomendacja podkreśla solidność i efektywność środków smarnych Castrol oraz ich zdolność do zapewniania optymalnej wydajności i trwałości pojazdów MG na różnych platformach mobilności.

Baozheng Wang, wiceprezes ds. globalnej działalności Castrol, powiedział: „Cieszymy się, że możemy wyruszyć w tę podróż wraz z marką MG. Ta umowa jest przykładem siły współpracy w tworzeniu wartości. Razem z MG z niecierpliwością czekamy na pracę nad odblokowaniem nowych możliwości poprawy jakości obsługi klienta".

Skyler Kim, Dyrektor Zarządzający SAIC Motor na Europę Środkowo-Wschodnią, powiedział: „Współpraca z Castrol pomoże nam wprowadzić markę MG na nowe wyżyny, znacznie zwiększając zasięg i zaufanie do naszej marki w Europie Środkowo-Wschodniej oraz zapewniając doskonałą obsługę posprzedażną w celu zwiększenia satysfakcji klientów. Z niecierpliwością czekamy również na współpracę z Castrol w zakresie przyszłych ofert dla klientów".

Firma-matka spółki MG Motor jest SAIC Motor (Shanghai Automobile Industry Corporation). To siódmy największy producent samochodów na świecie, będący pierwszym koncernem samochodowym w Chinach, którego roczna sprzedaż przekracza siedem milionów sztuk. MG Motor to jedna z marek zależnych od SAIC Motor, obok Roewe i Maxus, a także Baojun i Wuling (pod marką SGMW) oraz spółek typu joint venture, takich jak SAIC-Volkswagen, SAIC-GM i innych.

O Castrol:

Castrol, jedna z wiodących marek środków smarnych na świecie, ma dumne dziedzictwo innowacji i spełniania marzeń pionierów. Nasza pasja do wydajności, w połączeniu z filozofią partnerskiej współpracy, umożliwiła firmie Castrol opracowanie środków smarnych i smarów, które od ponad 125 lat znajdują się w centrum licznych osiągnięć technologicznych na lądzie, w powietrzu, na morzu i w kosmosie.

Obecnie Castrol koncentruje się na zrównoważonym rozwoju poprzez strategię PATH360, która wyznacza cele w zakresie oszczędzania odpadów, redukcji emisji dwutlenku węgla i poprawy jakości życia.

Castrol jest częścią grupy bp i obsługuje klientów i konsumentów w sektorach motoryzacyjnym, morskim, przemysłowym i energetycznym. Nasze markowe produkty są znane na całym świecie z innowacyjności i wysokiej wydajności dzięki naszemu zaangażowaniu w najwyższą jakość i najnowocześniejszą technologię.  Więcej informacji można znaleźć na stronie: www.castrol.com

MG Motor zapowiada całkowicie nowy model MG ZS z technologią Hybrid+

28.08.2024